Missie
Een missie is datgene wat een instantie naar buiten wil uitdragen, welke waarden en normen er belangrijk zijn en welke ambities ons drijven. Leerkrachten van basisschool De Ichthusschool zijn bij het lesgeven voortdurend op zoek naar de transfer van het geleerde naar de maatschappij van nu. Wij onderschrijven hiermee de visie van onderwijsfilosoof John Dewey, namelijk dat onderwijs de maatschappelijke omstandigheden behoort te representeren. Dit geeft een helder kompas en richting aan ons handelen.
De missie in één zin: niet voor de school, maar voor het leven leren wij;
non scholæ sed vitæ discumus.
Visie
In een visie krijgt de missie concreet handen en voeten. De missie in één zin: niet voor de school, maar voor het leven leren wij; non scholæ sed
vitæ discumus. Maar wat betekent dit dan? Hoe kijken wij naar onderwijs? Wat hebben we nodig om deze missie te bereiken? Dit vraagt van onze leerkrachten een kritische blik op onderwijs; op zoek naar breinvriendelijke activiteiten en voortdurend afstemmend op de wereld van vandaag en morgen. Verder is gedurende de dag te merken dat leerkrachten, om deze missie te bereiken, lesgeven volgens een drieslag op leren: de leerlingen verwerven niet alleen kennis en vaardigheden ze ontwikkelen ook ideeën over wie ze zijn en willen zijn in de maatschappij van nu: identiteit (Volman en Wardekker, 2008). Zo geven we in de ochtend vanaf halverwege groep 3 les volgens het model ‘werken in blokken’. Dit systeem is o.a. gebaseerd op de theorie van het Daltononderwijs en het handelingsgericht werken. Ook de keuze voor thematisch onderwijs, in de middag en in de onderbouw gedurende de dag, draagt bij aan het vormgeven van de missie. U leest hierover meer in onze schoolgids!